DOPORUČUJEME
Domácí játrová paštika z kuřecích jater
Játrová paštika
500 g kuřecí játra,
2 stroužky česneku,
250 g másla, 1 ks cibule,
80 ml smetany, 1 lžíce sádla,
sůl, drcený kmín, mletý černý pepř,
bylinky provensálské
Manon Lescaut
Chcete si upéci něco krásného, něžného, hříšného, jako sama Manon?
Budeme potřebovat
- 2 hrnky polohrubé dobře prosáté mouky
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 1 polévkovou lžíci medu (může být i levandulový)
- 3 celá vejce
- 2 dcl oleje
- 3 polévkové lžíce strouhaného kokosu
- prášek do pečiva
- citronová kůra
- vanilkový cukr (dáváte-li med, nemusíte)
- jahody - konzervované, které necháme na sítku okapat
Postup přípravy
- Veškeré suroviny vymícháme a nalijeme na vymaštěný a hrubou moukou vymaštěný plech anebo do vysoké formy.
- Na těsto klademe v kokose obalené jahody. Dáme péci při mírné teplotě asi 170 stupňů celsia. Peče se zhruba kolem 30 minut.
- Mezitím vyšleháme z 1 bílku a 2 lžic krupicového cukru tuhý sníh, nakonec do něj přimícháme hrstičku levandulových sušených květů. Na téměř hotový moučník pomocí stěrky naneseme tuto cukrovo-levandulovou hmotu a necháme chviličku péci.
MANON LESCAUT je novela francouzského spisovatele Abbé Prévosta. Poprvé byla vydaná v roce 1731. Jelikož ve své době působila velmi kontroverzně, bylo její vydávání ve Francii velmi brzy zakázáno.
Jenže zákazy - nezákazy, toto Prévostovo dílo se stalo záhy velmi populární a šířilo se nezákonně mezi lidmi.
Manon je šestnáctiletá dívenka, kterou její rodiče nutí jít do kláštera. Rytíř des Grieux a jeho přítel Tiberge se mají stát knězi. Des Grieux se setkává s Manon a oba se do sebe zamilují a odjíždějí spolu do Paříže.
"Manon je první a poslední můj hřích, nepoznat Manon, nemiloval bych." Vítězslav Nezval, Manon Lescaut
Tento recept dodal web Woman-today.cz