DOPORUČUJEME
Domácí játrová paštika z kuřecích jater
Játrová paštika
500 g kuřecí játra,
2 stroužky česneku,
250 g másla, 1 ks cibule,
80 ml smetany, 1 lžíce sádla,
sůl, drcený kmín, mletý černý pepř,
bylinky provensálské
Mramorová buchta s vaječným likérem
Mramorová buchta. Oblíbený recept naší kuchařky. Dokonalý dezert ke kávě nebo čaji.
Budeme potřebovat
- 1¼ hrnku cukru krystal (300 g - 350 g)
- 4 vejce
- 2 hrnek mléka (500 ml)
- 100 ml oleje
- 1 kypřící prášek
- 2 polévkové lžíce kakaového prášku
- 2 hrnky hladké mouky (300 g)
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový pudink prášek
- 250 g tvarohu
- 4 polévkové lžíce vaječného likéru (¼ hrnku)
Postup přípravy
- 1. TĚSTO - KAKAOVÉ: ¾ hrnku cukru krystal (150 g - 200 g) a 2 vejce vyšleháme do pěny (cca 1,5 minuty), přilijeme 1 hrnek mléka (250 ml) a 100 ml oleje, opět vyšleháme, přisypeme 1 kypřící prášek, 2 polévkové lžíce kakaové prášku a 2 hrnky hladké mouky (300 g).
- Těsto necháme odpočinout, omyjeme si šlehací metly.
- 2. TĚSTO - PUDINKOVÉ: ½ hrnku cukru krystal (150 g) a 2 vejce (cca 1,5 minuty), vyšleháme do pěny (cca 1,5 minuty), přidáme vanilkový cukr, vanilkový pudink prášek, hrnek mléka (250 ml) a 250 g tvarohu. Dle libosti můžeme přidat 4 polévkové lžíce vaječného likéru (¼ hrnku), případně rumu.
- Na plech vyložený pečícím papírem nalijeme ¾ kakaového těsta, na plechu ho rovnoměrně stěrkou rozetřeme.
- Následně na plech nalijeme celé pudinkové těsto, které je řídké/tekuté.
- Nakonec nalijeme na plech cik-cak zbytek kakaového těsta.
- Vložíme do trouby a pečeme 45 minut na 180°C.
Mramorového vzhledu docílíme spojením dvou těst tekuté/krémové konzistence.
Po vychladnutí nakrájíme a můžeme podávat. Přejem Vám dobrou chuť!
Tento recept pro Vás připravila Kuchařka Lucka z inavody.cz