Neodymové magnety jsou v současnosti nejsilnějšími permanentními magnety světa. Vznikají sloučením neodymu, železa a boru (NdFeB) a následnou magnetizací. Unesou i 1000násobek své hmotnosti! Zjistěte, na co se vám neodymy hodí doma, na zahradě i v práci.

 

Jak neodymové magnety vypadají?

 

Silné neodymové magnety jsou šedočerné, ale takové je asi neuvidíte, protože na sobě mají ochrannou vrstvu, která je brání před korozí a poškozením. Na pohled mají neodymové magnety kovový vzhled, podobný leštěné oceli či nerezu.

 

Před neodymy byly samarium-kobalty

 

Předchůdci neodymových magnetů jsou samarium-kobaltové (SmCo) magnety, které jsou dražší a o něco slabší. Ale jsou také více odolné vůči horku a poškození. Z toho důvodu výrobci neodymové magnety opatřují antikorozní ochrannou vrstvou, například niklováním, zinkováním, pryskyřicí nebo poplastováním.

 

Fungují i bez elektřiny

 

Neodymové magnety jsou permanentní. Mají magnetickou sílu pořád i bez elektřiny či jiného typu energie.

 

Neodymové kvádry, tyče, koule, kruhy i jiné tvary

 

Neodymy mohou mít takřka jakýkoliv tvar. Možná znáte magnetické kuličky stavebnice NeoCube, magnetické tyčky, tyče a válečky, které se používají i jako magnetky na magnetické tabuli.

 

Pokud se podíváte na magnetický doraz dvířek kuchyňské linky, možná uvidíte neodymové kvádry. Pro různé účely se hodí rovněž magnetické krychle, kostky a kvádry nebo například kruhy, prstence.

 

Neodymové figurky a suvenýry s magnety

 

Neodymové magnety jsou ukryté i v barevných magnetických figurkách a magnetkách z dovolené na ledničku. Existují také neodymy pro švadleny, které se dají přišít k oblečení, anebo samolepicí magnety třeba na výrobu magnetického zavírání dóz a krabiček.

 

Magnetické držáky a pouzdra

 

Potřebujete doma nebo v kanceláři rychle něco pověsit? Přicvakněte třeba na kovovou zárubeň magnetický háček a zvládnete to během pár sekund. Bez vrtání, bez lepení.

 

Neodymy jsou křehčí než běžný kov. Pro větší odolnost a náročnější použití bývají neodymové magnety proto zapouzdřené v pevném ocelovém pouzdře. Můžete je přišroubovat a vyrobit si například magnetický držák nářadí.

 

Neodymy v průmyslu a službách

 

Silné magnety z neodymu najdete také ve mlýnech, šrotovnách, výrobnách krmiv. Díky své velké síle zachytávají kovové součástky, šrouby, špony, které se uvolňují během žní a sklizně ze zemědělských strojů či kombajnů. Díky tomu si na chlebu nevylámete zuby.

 

Neodymové magnety uzvednou i slona

 

Největší magnety – břemenové magnety – mají pro aktivaci páku, kterou zapnete až v momentě, když magnet přiblížíte k břemeni. Uzvednou i 2000 kg a stále fungují bez elektřiny! Své uplatnění tedy najdou například v autoservisech, výrobních halách, skladech.

 

Od malé kuličky po magnetického obra

 

Neodymové magnety mohou mít tedy podobu malé kuličky nebo placky, kterou sotva uvidíte, až po obsáhlé sestavy a pákové magnety s obří silou.

 

Magnety jsou všude okolo vás

 

Silné magnety jsou všude okolo vás, jen bývají schované, takže je hned neuvidíte. Mnoho magnetů je v automobilech, bývají ukryté v reproduktorech rádií, v držácích mobilních telefonů a na mnoha dalších místech a v zařízeních.

 

Jeden typ magnetů se dokonce stará o to, aby se vám nezkazilo jídlo – drží dveře ledničky pevně uzavřené. Přesvědčete se o tom, stačí přiblížit k těsnicí „gumě“ na dveřích lednice třeba dvojkorunu.

 

Využijte silné magnety ve své domácnosti i v práci a usnadněte si život.

 

Mnoho tipů a návodů pro použití najdete na magnetickém blogu.