V ČR založila Radka Štefaňáková fan club spisovatele J.M.Simmela, kam píší spisovatelovi fanoušci z mnoha zemí světa.

O Simmelovi říká: „S Johannem jsem se seznámila v době, kdy už byl starý pán, bylo to řízení osudu, protože jeho knihy jsem dávno podrobně znala a patřil mezi mé oblíbené autory. S přítelem jsme pobývali často na severu Itálie, na rozhraní se Švýcarskem, u jezer, kde měl z druhé strany jezera, ze švýcarské, Johannes vilu. V té době už ale žil pro vyšší věk a obtíže s tím spojené v nedalekém švýcarském penzionu. Nedalo mi to a pochopitelně jsem se s ním setkala. I když ho trápil zdravotní handicap, duševně byl naprosto svěží. Pak jsme si ještě dlouho dopisovali. Díky němu jsem poznala nové autory, nikoliv že by mi říkal, co mám číst, ale zmínil se o svých milovaných autorech, které čte on sám, a mně nedalo, abych si od nich něco nepřečetla. Protože byl nejenom romanopiscem, ale i evropským a hollywoodským scenáristou, dále divadelním dramatikem, dostala jsem se například k dílu Bertolta Brechta, k Schillerovi, měla jsem v ruce i slavné hollywoodské scénáře tamních velkofilmů. Nikdy mi neradil, jak mám psát. Upozornil mě ale na určité pasáže ve svých knihách, takže stačilo nahlédnout na strukturu a styl, jakým píše, na to, jak šetří sílu, jak staví scénáře nebo jak vede dějovou linku.“

Přečíst některou hezkou Simmelovu knihu si můžete i vy... Je nadále vydávaným a čteným autorem a jeho román Láska je jen slovo by si neměl nechat ujít snad nikdo.

Fan club J.M.Simmelasimmel.webnode.cz

 

Radka Štefaňáková je absolventkou Filosofické fakulty Karlovy university v Praze, novinářkou, autorkou knih (např. romány Někdo přijde a bude mě mít rád, Arise Jerisalem aj.), scénářů, publikací o medicíně, výživě, slavných osobnostech, pracovala jako mediální konzultantka, tisková mluvčí, rozhlasová moderátorka, dramaturgyně divadelních a muzikálových projektů. Je zastoupena např. v literárním výboru Top 100 nejlepších světových autorů dle literárního žebříčku v Kalifornii. Založila mezinárodní klub příznivců spisovatele a scenáristy J.M.Simmela. Je autorkou takřka dvou tisíc interviews s významnými osobnostmi z ČR i zahraničí.