Snad každý tento druh zákusku zná. Dalo by se říct, že doslova každá babička připravuje v létě bublaninu se sezónním ovocem. Léto je v plném proudu a ovocné stromy a keře se vybarvují, jak postupně jednotlivé druhy ovoce dozrávají. My jsme si pro vás připravili naprostou klasiku. Bublaninu s jahodami, malinami a třešněmi. Touto „sladkou tečkou“ potěšíte každého strávníka a po bublanině se během pár vteřin slehne zem. Ta naše je navíc připravená z kvalitní zakysané smetany, která se hrdě pyšní označením Regionální potravina ze Středočeského kraje.

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 80 minut

 

Náročnost: *

Ingredience:

200 ml mléka

200 g zakysané smetany

5 vajec

200 g cukru krystal

1 sáček vanilkového cukru

1 lžička citronové kůry

450 g hladké mouky

20 g moučkového cukru

1 sáček prášku do pečiva

100 g čerstvých malin

100 g čerstvých jahod

100 g čerstvých vypeckovaných třešní

 

Postup:

  1. Smetanu, mléko, vejce, nastrouhanou citronovou kůru a všechny druhy cukrů vyšleháme do hladka a poté směs smícháme s moukou, práškem do pečiva a vše důkladně promícháme.
  2. Hotovou směs nalijeme do formy s pečicím papírem a přidáme na kousky nakrájené ovoce. Bublaninu pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 až 40 minut.
  3. Hotovou bublaninu necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Tip. Do bublaniny můžeme přidat jakékoliv čerstvé nebo zavařené ovoce. Záleží na období
a samozřejmě na chuti.