Snad každý tento druh zákusku zná. Dalo by se říct, že doslova každá babička připravuje v létě bublaninu se sezónním ovocem. Léto je v plném proudu a ovocné stromy a keře se vybarvují, jak postupně jednotlivé druhy ovoce dozrávají. My jsme si pro vás připravili naprostou klasiku. Bublaninu s jahodami, malinami a třešněmi. Touto „sladkou tečkou“ potěšíte každého strávníka a po bublanině se během pár vteřin slehne zem. Ta naše je navíc připravená z kvalitní zakysané smetany, která se hrdě pyšní označením Regionální potravina ze Středočeského kraje.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 minut
Náročnost: *
Ingredience:
200 ml mléka
200 g zakysané smetany
5 vajec
200 g cukru krystal
1 sáček vanilkového cukru
1 lžička citronové kůry
450 g hladké mouky
20 g moučkového cukru
1 sáček prášku do pečiva
100 g čerstvých malin
100 g čerstvých jahod
100 g čerstvých vypeckovaných třešní
Postup:
- Smetanu, mléko, vejce, nastrouhanou citronovou kůru a všechny druhy cukrů vyšleháme do hladka a poté směs smícháme s moukou, práškem do pečiva a vše důkladně promícháme.
- Hotovou směs nalijeme do formy s pečicím papírem a přidáme na kousky nakrájené ovoce. Bublaninu pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 až 40 minut.
- Hotovou bublaninu necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Tip. Do bublaniny můžeme přidat jakékoliv čerstvé nebo zavařené ovoce. Záleží na období
a samozřejmě na chuti.