Objem dat exponenciálně zvyšuje, aby odpovídal vysoké úrovni rozvoje digitální ekonomiky. Zvýšené množství dat má za následek také obrovské nároky na kapacitu úložišť, která jsou základním kamenem efektivní digitální infrastruktury. Zároveň je pro všechny podniky důležité také nasazení zálohovacího řešení pro ukládání dat, které může zabránit tomu, aby firmy nebo jednotlivci přišli o data v důsledku výpadků, katastrof, selhání zařízení nebo lidských chyb.

Typy úložných zařízení
Existuje mnoho možností ukládání dat pro osobní nebo firemní použití, ale jaké jsou mezi nimi rozdíly? Podle způsobů připojení lze zařízení pro ukládání dat rozdělit do dvou hlavních kategorií, a to na přímo připojená úložiště (Direct Attached Storage - DAS) a síťová úložiště (Network Attached Storage – NAS).

Přímo připojené úložiště (DAS)
Toto úložiště je často připojeno přímo k serveru nebo počítači, například pevný disku nebo jednotka SSD. Data jsou pak přístupná pouze hostitelskému počítači.

Mezi výhody patří např:
- Jednoduché nastavení
- Vysoká dostupnost
- Cenová efektivita

Síťové úložiště
Síťové úložiště (NAS) a disková pole (Storage Area Network - SAN) jsou dva standardní typy síťových úložišť. Mezi oběma přístupy existují určité rozdíly, ale oba jsou zaměřeny na poskytování vzdáleného přístupu k datům více uživatelům.

Mezi jejich výhody patří:
- Snadná dostupnost a správa
- Flexibilita a efektivita
- Úspora místa

 Výpadek napájení a poškození dat
Podle analýzy Uptime Institute 2022 Outage Analysis je 43 % výpadků datových center způsobeno výpadkem napájení, což může mít významné následky pro úložná zařízení, i když byl použit záložní plán. Bez dodatečné ochrany napájení mohou výpadky proudu způsobit poškození dat a někdy také poškodit úložná zařízení.

Spolupráce se systémy UPS
Nasazení spolehlivých systémů UPS je stejně důležité jako výběr správných úložných zařízení pro zálohování dat a souborů. Systém UPS chrání zařízení před přepětím a výpadky proudu, které mohou nastat z mnoha důvodů a poškodit elektroniku nebo způsobit ztrátu dat. Kromě toho může UPS v regulovat poklesy napětí i přepětí při kolísání příchozí elektrické energie prostřednictvím vestavěné funkce automatické regulace napětí (AVR). Tím zajistí konzistentní a spolehlivé napájení pro citlivou elektroniku.

Vybrat si lze z nabídek mnoha výrobců, např. CyberPower nabízí široký výběr systémů UPS, které vyhovují různým velikostem řešení. Pokud chcete vědět, se kterými UPS jsou vaše NASky kompatibilní, podívejte se na následující seznam.

 

Zpracováno z podkladů společnosti CyberPower