ŠPATNÁ TEXTURA MLÉKA

Někdy máte lepší den a kreslí vám to prakticky samo, jindy nejste schopni udělat ani hezké srdíčko a nevíte proč. Prvním a dalo by se říct i jedním z nejklasičtějších problémů, který vám v tom brání, může být špatná textura vyšlehaného mléka.

Pokud má vaše napěněné mléko příliš bublinkatou strukturu, nebo je příliš řídké či naopak husté, nikdy se vám latte art nepovede. Správně našlehané mléko je zkrátka základ. Tipem, jak poznat správně našlehanou mikropěnu, je že má texturu jak rozpuštěná zmrzlina. Celkově to chce cvik, když se vám to jednou či dvakrát podaří, už budete vědět, čeho máte dosáhnout. Budete vědět, jestli máte přidat páru (čehož byste se neměli být) a mléko více napěnit. A nebo možná jen stačí mléko trochu více ohřát či že je mléko už moc přešlehané a dobré cappuccino s ním už nevytvoříte.

Správně našlehané mléko by mělo mít teplotu mezi 55-65 °C. Pokud nemáte teploměr, tak teplotu poznáte tak, že ještě na konvičce v pohodě udržíte ruku. Před šleháním byste měli mít také mléko vychlazené, a ne při pokojové teplotě, jedná se o maličkost, ale hned uvidíte rozdíl.

Na špatnou texturu může mít vliv i nedostatek nebo přebytek mléka v konvičce. Pokud ho tam máte málo, mléko bude mít spíš tendenci vytvářet velké bubliny. Hodně mléka se vám nejspíš primárně ohřeje, ale nenašlehá, a tak bude řídké či vám přeteče ven. Ideální množství mléka je po začátek zobáčku uvnitř konvičky. Navíc pro další cappuccino byste měli použít čerstvé vychlazené mléko a nemíchat zbytek už vyšlehaného s čerstvým. Případně můžete šlehat mléko ve větší konvičce, aby vám v pohodě vystačilo na latte art pro dvě kávy.

Mléko byste měli zvolit nejlépe plnotučné, pokud šleháte z kravského, nebo speciální baristické v případě rostlinného. Odstředěné mléko nebo zkrátka málo tučné hodně bublinkuje a ho nenašleháte do požadované struktury, či vám přinejmenším nevydrží v potřebném stavu dlouho.

POUŽITÍ ESPRESSA BEZ CREMY PRO LATTE ART V CAPPUCCINU

Před přípravou cappuccina je také potřeba mít správně připravené espresso. Pokud má vaše espresso velmi silnou či naopak téměř žádnou cremu, kreslit se nám do něj bude hůř.

Než budete do espressa lít mléko, espressem zakružte. Promícháním cremy si připravíte rovnoměrný a spojený povrch, který pak mléku umožní stejnoměrně a symetricky espresso cremu prorazit. Vyrovnáním cremy, také docílíte vyvážené chuti cappuccina.