Máte spoustu čerstvých jahod a už nevíte co s nimi? Jahodovou marmeládu máte hotovou, knedlíků už plné zuby? Udělejte si vynikající jahodový koláč s drobenkou, který chutná jako od babičky a děti ho prostě milují. Inspirovali jsme se tímto receptem na jahodový koláč a byl prostě vynikající.
Ingredience, které budeme potřebovat
-
250 g hladké mouky
-
100 g másla
-
100 g cukru
-
1 vejce
-
1/2 lžičky vanilkového extraktu
-
1/2 lžičky prášku do pečiva
-
1 špetka soli
-
500 g jahod
-
2 lžíce cukru na posypání jahod
-
Drobenka na jahodový koláč
-
50 g hladké mouky
-
50 g studeného másla
-
50 g cukru krupice
-
Návod, jak postupovat
-
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech o velikosti cca 20 x 30 cm. Vymažte ho máslem nebo vyložte pečicím papírem. Můžete použít také oválnou skleněnou formu, pokud máte.
-
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
-
Přidejte měkké máslo, vejce a vanilkový extrakt. Ručně nebo s pomocí mixéru promíchejte, dokud nevznikne drobivé těsto.
-
Vymačkejte těsto do připraveného plechu a rovnoměrně ho rozetřete po celé ploše.
-
V míse smíchejte nakrájené jahody s 2 lžícemi cukru a poté je rovnoměrně rozprostřete na těsto.
-
Připravte si drobenku pro koláč následovně: ve zvláštní misce smíchejte mouku, studené máslo a cukr. Pomačkejte je prsty, dokud nevznikne drobenka.
-
Rozprostřete drobenku na jahodovou vrstvu.
-
Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 45 minut, nebo dokud drobenka nezíská zlatavou barvu a jahody nejsou měkké.
-
Vytáhněte koláč z trouby a nechte ho vychladnout. Poté ho můžete krájet na jednotlivé porce a servírovat.
Kromě receptu na jahodový koláč s drobenkou můžete vyzkoušet také mnoho dalších receptů z jahod, nebo se dočíst o pěstování jahod, případně kam na samosběr.