Máte spoustu čerstvých jahod a už nevíte co s nimi? Jahodovou marmeládu máte hotovou, knedlíků už plné zuby? Udělejte si vynikající jahodový koláč s drobenkou, který chutná jako od babičky a děti ho prostě milují. Inspirovali jsme se tímto receptem na jahodový koláč a byl prostě vynikající.

Ingredience, které budeme potřebovat

  • 250 g hladké mouky

  • 100 g másla

  • 100 g cukru

  • 1 vejce

  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

  • 1 špetka soli

  • 500 g jahod

  • 2 lžíce cukru na posypání jahod

  • Drobenka na jahodový koláč

    • 50 g hladké mouky

    • 50 g studeného másla

    • 50 g cukru krupice

Návod, jak postupovat

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech o velikosti cca 20 x 30 cm. Vymažte ho máslem nebo vyložte pečicím papírem. Můžete použít také oválnou skleněnou formu, pokud máte.

  2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.

  3. Přidejte měkké máslo, vejce a vanilkový extrakt. Ručně nebo s pomocí mixéru promíchejte, dokud nevznikne drobivé těsto.

  4. Vymačkejte těsto do připraveného plechu a rovnoměrně ho rozetřete po celé ploše.

  5. V míse smíchejte nakrájené jahody s 2 lžícemi cukru a poté je rovnoměrně rozprostřete na těsto.

  6. Připravte si drobenku pro koláč následovně: ve zvláštní misce smíchejte mouku, studené máslo a cukr. Pomačkejte je prsty, dokud nevznikne drobenka.

  7. Rozprostřete drobenku na jahodovou vrstvu.

  8. Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 45 minut, nebo dokud drobenka nezíská zlatavou barvu a jahody nejsou měkké.

  9. Vytáhněte koláč z trouby a nechte ho vychladnout. Poté ho můžete krájet na jednotlivé porce a servírovat.

Kromě receptu na jahodový koláč s drobenkou můžete vyzkoušet také mnoho dalších receptů z jahod, nebo se dočíst o pěstování jahod, případně kam na samosběr.