Plánujete přestěhovat byt nebo dům? Říká se, že je lepší dvakrát vyhořet, než se jednou stěhovat. Dovolíme si nesouhlasit. Nebudeme Vás však zavádět, stěhování je psychicky i časově náročná činnost. Se správným přístupem a také výběrem stěhovací služby však lze stěhování značně zjednodušit, ba zpříjemnit. V následujících řádcích se Vám budeme snažit přinést 10 "zlepšováků", které Vám pomohou přežít stěhování.

Víte, že se budete o 2 měsíce stěhovat? Jak jsme psali dříve, v této fázi byste se měli začít zbavovat zbytečných a nepotřebných věcí, které nebudete ve Vašem novém domově potřebovat. "Zbavovat se" však nutně neznamená "vyhodit". Pokud máte takový dostatečný časový předstih, můžete věci nabídnout na různých aukcích nebo bazarech. Těch je na internetu více než dost. Pro ty odvážnější existuje možnost garážového výprodeje.
 
Připravte si jeden tzv. "Výletní" kufr nebo krabici. Myslete na to, že po přestěhování budete téměř okamžitě potřebovat určité věci. Představte si proto, že jedete na dovolenou a podle tohoto si sbalte jeden kufr. Do něj se hodí toaletní potřeby, nějaký ten talíř, příbory, jídlo apod. Tento kufr Vám bude sloužit první hodiny po přestěhování, ještě předtím, než vybalíte své ostatní věci.
 
Tak jak budete mít "výletní" kufr, tak Vám doporučujeme zřídit "dokumentový" kufr nebo krabici. Co se bude nacházet v tomto? Vše důležité papíry a dokumenty, které máte. Od rodného listu, přes bankovní výpisy až po poštu. Vše pěkně pohromadě, řádně označené a v bezpečí.
 
Všechny krabice určené na stěhování si jasně a viditelně označte. Doporučujeme následující postup. Každý pokoj označíte barevně (např. Kuchyň modrá, ložnice červená apod.). Věci z každého pokoje budete balit spolu. Věci stejného typu také budou zabaleny společně, proto krabice bude nutné označit i takovýmto způsobem (např. Talíře, sklenice, oblečení, knihy apod.). Jak tedy zkombinujeme tyto dva typy označení? Barevnými lepicími papírky. Ty koupíte v jakémkoliv papírnictví v různých barvách. Na krabici z nádobím tedy nalepíme modrý lístek s nápisem "nádobí". Takový lístek je dobré nalepit na všechny strany krabice.
 
Na zabalení křehkých věcí použijte noviny. Každý pohár, každý talíř zabalte samostatně. Při stěhování jim tak poskytnete dodatečnou ochranu. Noviny můžete nahradit reklamními letáky nebo utěrkami. Na cenné a křehké věci jako hodinky nebo šperky bublinkové fólii.
 
Při balení myslete na to, že krabice se budou přenášet a karton nepatří mezi nejodolnější a nejpevnější materiály. Proto v krabicích kombinujte těžké věci s lehčími a neplňte je do úplného vrchu. Zajistíte tak, že se krabice v polovině cesty po schodech nerozpadne.
 
Věci si zjednodušíte i tak, že těžší věci budete balit do menších krabic. Hmotnost se tak rozloží lépe, než kdybyste věci balili náhodně a chaoticky. V stěhovací dodávce pak také nenastane problém, že se na vrchu lehké krabice ocitne těžká.
 
Před stěhováním je dobré všechno své oblečení vyprat a balit až čisté věci. Nebudete tak muset míchat špinavé oblečení s tím čistým.
 
Stěhování nábytku můžete zcela nechat na nás. Nábytek rozebereme a přesuneme. Pokud však z jakéhokoliv důvodu budete potřebovat přesouvat nábytek dříve a sami, máme pro Vás jeden trik. Při přesouvání nábytku je vhodné použít tzv. "Kluzáky". Usnadňují pohyb nábytku a také chrání podlahu před poškozením nebo poškrábáním. Pokud nemáte možnost si kluzáky pořídit, můžete improvizovat a vyrobit si je. Použijete starý koberec, který nařežete na kusy. Ty pak dáte pod nožičky nábytku, měkkou stranou otočené dolů.
 
Spolupracujte a komunikujte se stěhovací službou během stěhování. Naším úkolem je přestěhovat Vás rychle, efektivně a pohodlně. K tomu však občas budeme potřebovat i Vaši spolupráci.