S projektem „Naskoč na mléčnou vlnu“ přinášíme několik zajímavých receptů, které můžete společně s dětmi připravit z pohodlí domova. Mléko a výrobky z něj jsou jedním z nejbohatších zdrojů vysoce kvalitních bílkovin, které obsahují nenahraditelné aminokyseliny.
„Mléko je hlavním zdrojem vápníku pro zdraví našich kostí. Obsahuje zdraví prospěšné tzv. probiotické mikroorganismy. Z minerálních látek se jedná jak o vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen, jód. Z vitaminů se v mléce nacházejí vitamíny, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K), tak i vitaminy B skupiny,“ říká prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.
Cottage salát alá hermelínová pomazánka
Ingredience:
- 250g (1 kelímek) sýra Cottage
- 1 vejce natvrdo
- 50g šunky
- Sůl a mletá paprika dle chuti
Postup:
Vejce uvařte natvrdo a nakrájejte na drobné kostičky, šunku na krátké proužky. Vmíchejte do sýra cottage a ochuťte mletou paprikou a solí. Pokud nebudete na sýru cottage šetřit a nebudete kupovat levnou nebo odtučněnou variantu, které jsou zpravidla řidší, budete mít pomazánku, kterou je možno i namazat na chleba.
Dětská specifika:
- Cottage je pro vysoký obsah bílkovin vhodný spíše až od 1 roku.
- Taktéž celé vejce se dětem dává až od 1 roku - z tohotéž důvodu, kterým je vysoký obsah bílkovin. Ty by mohly zatěžovat dětské ledviny.
- Jelikož je šunka poměrně slaná, doporučuji salát menším dětem již vůbec nepřisolovat.
Více informací na: www.mlecnavlna.cz