Ať už potřebujeme zastřešit náš vysněný dům, garáž, zahradní pergolu nebo opravit již stávající střechu měli bychom se poradit s odborníkem, který je schopen navrhnout nejvhodnější zastřešení pro daný případ nebo nejoptimálnéjší řešení našeho problému se stávající střechou. Nesmíme zapomenout na to, že pokrývač není tím pravým odborníkem v tomto směru. Vhodnější pro nás bude znalý projektant, který se orientuje v oboru a má nejnovější informace. Navrhne nám střechu a její sklon podle charakteru budovy, doporučí vhodné a odolné materiály vzhledem k povětrnostním a dalším klimatickým vlivům.

Pozornost věnujme materiálům, které při budování nebo opravě střechy používáme. Použití kvalitních materiálů je opravdu zásadní, protože chceme, aby nám střecha dlouho vydržela. Mohlo by se stát, že by kvalitní střešní krytina ležela na za pár let prohnilém krovu, a to by vedlo k blízké rekonstrukci.

Základem je správné odvětrávání, protože nadměrná vlhkost působí na krov a další části střechy. Vlhkost přivozuje problémy s přítomností dřevokazných hub nebo plesnivění tepelné izolace. Není jednotné pravidlo, jak správně střechu odvětrat. Každý model je odvětráván  odlišným způsobem, záleží i na typu střešní krytiny. Nejdůležitější funkcí odvětrávání je odvod vlhkosti, která prostoupí střešní krytinou (vnější vlhkost), odvod vlhkosti z obytných prostor (vnitřní vlhkost) a srovnání teploty konstrukcí.

Životnost naší střechy můžeme prodloužit i tím, že budeme pravidelně kontrolovat její stav. Důležité je zkontrolovat, jestli do střechy nezatéká, jestli není poškozená. Pokud natřeme dřevěnou konstrukci střechy speciálním chemickým prostředkem, můžeme předejít problémům s dřevokaznými houbami. Nejrizikovějším místem, které může zkrátit životnost střechy je střešní oplechování a její prostupy. Většinou stačí opravit klempířské prvky. Všímat bychom si měli i starých střešních oken. Pokud se kolem nich vytvářejí vlhké skvrny, znamená to, že vlhkost proniká do konstrukce střechy a taková okna bychom měli co nejdříve vyměnit, aby nám vlhkost nezpůsobila mnohem větší škody.

Jak postupovat při obnovení zašlé plechové střechy? Nejdříve ze střechy odstraníme hrubé nečistoty jako jehličí, listí, větvičky i mech, lišejníky dále saze, mastnotu eventuelně starý nátěr. K odstranění můžeme použít elektronářádí, ocelový kartáč nebo brusný papír. Pokud je potřeba provedeme opravy. Následně střechu natřeme vhodným nátěrem. Před prvním nátěrem by měla být plechová střecha podrobena 6 až 12 měsíců vnějším vlivům, aby si vytvořila ochrannou vrstvu. Potom následuje nátěr základovou barvou a po její zaschnutí nátěr konečným odstínem.

Víte, že největší středoevropský veletrh v oboru střech se koná v České republice? Na veletrhu Střechy Praha v pražských Letňanech zjistíte od předních odborníků mnoho důležitých informací o střešních krytinách, nosných konstrukčních systémech, izolacích, střešních oknech, doplňcích, okapových systémech a mnohé další informace.  Najdete zde i realizační firmy s nabídkou pokrývačských, klempířských a tesařských prací.