Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Ze severu na jih, ze západu na východ. Společně vyrazíme na ochutnávku do deseti zemí a připravíme si tradiční jídla z kvalitních evropských surovin tak, jak je vařily nejen naše babičky, ale i babičky v Itálii, Belgii, Francii, Maďarsku, Maltě, Švédsku, Řecku, Irsku a Portugalsku.

Dnešní zastávkou bude země, která je považována za královnu všech kuchyní – Francie.

                                                                

Tomates farcies / Plněná rajčata mletým masem (4 porce)

  • 4 velká masitá rajčata
  • Mořská sůl a černý pepř
  • Olivový olej
  • 1 červená cibule, nasekaná najemno
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 200 g mletého hovězího
  • 1 lžička tymiánu
  • 50 g strouhanky
  • 100 g sýru Gruyére / lze použít tvrdý kravský sýr
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele  

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 160 stupňů
  • Z rajčat si odkrojíme horní část
  • Použijeme lžíci, pomocí které odstraníme střed a semínka – v této části si dávejte pozor, abyste nepropíchli rajče
  • Vnitřek rajčat si posolíme a položíme na ubrousek, aby ztratily přebytečnou vodu
  • Mezitím si zamícháme mleté hovězí maso s půl hrnkem strouhanky, najemno nasekanou cibulí, nasekané listové petržele, lžičku tymiánu, dvě lžíce olivového oleje, sůl a pepř
  • Směsí naplníme vydlabaná rajčata a nahoru naklademe nastrouhaný sýr Gruyére, pokapeme olivovým olejem, vrátíme zpátky vršek rajčete
  • Takto plněná rajčata naklademe na plech na pečicí papír a dáme do trouby, po 40 minutách
  • Servírovat můžeme s čerstvým bílým pečivem

Více informací na: www.zrozeno.eu