Komfort dětem zaručí speciální hnízdečka

Hnízdečka Neobed jsou z jemného a snadno vyčistitelného materiálu, který je příjemný na dotek a tvarem připomíná děložní lůžko. Miminka v něm zaujímají polohu, jakou by za jiných okolností měla v děloze – hlavička je v mírném předklonu, okolo ní mají ohraničený prostor, ruce spočívají vedle úst, nohy jsou přitažené k bříšku a páteř mírně ohnutá. Jakmile se předčasňátko začne hýbat, hnízdečko mu stanoví jasné hranice, díky čemuž se cítí bezpečně. Koncept vymyslela před lety staniční sestra Eva Řežábková, která vycházela ze svých zkušeností s péčí o předčasně narozené děti.

Nedoklubko podporuje předčasně narozené děti a jejich rodiče

„Miminka i jejich rodiče se po předčasném porodu ocitají ve velmi náročné situaci, a to jak psychicky, tak fyzicky. Proto má každé její ulehčení velký význam. Nová hnízdečka jsou potřeba prakticky neustále buďto jako dovybavení tam, kde zatím nebyla k dispozici, nebo jako obnova na odděleních, kde už ta předchozí dosloužila,“ vysvětluje Lucie Žáčková, ředitelka organizace Nedoklubko, která pomáhá se o předčasňátka v perinatologických centrech a na neonatologických odděleních starat a poskytuje tolik potřebné poradenství jejich rodičům.

Mini plenky pro pohodlí mini miminek

Pro klidné spaní jsou nezbytné i plenky v odpovídající velikosti. Protože pro předčasně narozená miminka nejsou plenky běžně dostupné, značka Pampers je do českých perinatologických center dodává zdarma. Nemalý podíl na tom má právě Lucie Žáčková z Nedoklubka, která zástupce společnosti Procter & Gamble a značky Pampers před pěti lety oslovila a první dodávky zprostředkovala.

Tyto nejmenší plenky se jmenují Pampers Preemies a jsou určené pro miminka už od porodní váhy 500 gramů! Preemies jsou, podobně jako klasické plenky Pampers, velmi jemné, aby malá miminka nikterak netlačily, a jejich výměna je tichá a plenka nijak nešustí, protože ouška předčasňátek jsou velmi citlivá na jakýkoli zvuk. Mají také velkou absorpční schopnost.

Hnízdečko pro každé předčasně narozené miminko

 

Díky spolupráci Pampers a Nedoklubka bylo už v minulosti předáno 74 hnízdeček Neobed a 70 klokánkovacích dek. Další jsou však pořád potřeba! Symbolickou šanci je darovat má teď každý, kdo nakupuje v obchodech Tesco. Na pořízení Neobedů přispěje automaticky každý, kdo si v Tescu v době od 25. května do 7. června zakoupí jakýkoli výrobek Pampers. Tak si pište do kalendářů, kdy se vypravit na nákup zásob pro vašeho drobečka, protože každý nákup se počítá. Vyzkoušejte třeba plenkové kalhotky Pampers Pants, které jsou nově vybavené kapsou Stop & Protect, která zachytí obsah plenky tak, aby zabránila hrozícímu protečení a „kakamitě“.