Když se řekne piknik, jaké jídlo se vám vybaví jako první? Typickým pokrmem, který připravíte v pohodlí domova, zabalíte do ubrousku, vezmete piknikový koš a deku a vyrazíte do parku nebo k vodě, je přece sendvič. Pokrm, který můžete připravit na nespočet různých způsobů. My jsme si pro vás připravili s trhaným vepřovým masem. Pro přípravu jsme zvolili poctivý a kvalitní chléb. Konkrétně ten, který v roce 2021 získal ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje. Řeč je o žitném chlebu z Pekárny Sebera U Jílků v Božkově, který připravuje každou noc pekař Roman Sebera.

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 120 minut

Náročnost: *

Ingredience – chléb s trhaným masem:

1 žitný chléb

800 g vepřové krkovice

150 g plátkového sýra s větším podílem tuku

100 g červené cibule

80 g česneku

150 g salátové okurky

0,1 l oleje

100 g cukru krystal

0,1 l octa

0,5 l vody

Sůl a pepř

 

Domácí pikniková omáčka:

100 g červené cibule

50 g česneku

200 g rajského protlaku

0,2 l limonády kolového typu

20 g zauzené červené papriky

5 g čerstvé chilli papričky

20 g plnotučné hořčice

0,1 l oleje

sůl a pepř

 

Postup:

1. Vepřovou krkovici osolíme, opepříme, potřeme nasekaným česnekem, olejem a přidáme nahrubo nasekanou červenou cibuli. Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě na 180 °C přibližně 60 minut. Vychladlou krkovici natrháme po vláknech a smícháme s výpekem.

2. Mrkev oloupeme a škrabkou nakrájíme na tenké plátky. Vodu smícháme s cukrem, octem a špetkou soli. Marinujeme v nálevu přibližně 30 minut.

3. Červenou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme do zlatova. Přidáme najemno nakrájený česnek, zauzenou červenou papriku a znovu krátce orestujeme. Přidáme cukr, rajčatový protlak, hořčici, chilli, sůl, pepř a zalijeme limonádou kolového typu. Vaříme na mírném plameni za občasného míchání minimálně 30 minut a dáme vychladit.

4. Žitný chléb nakrájíme na stejně velké plátky, potřeme omáčkou, přidáme trhanou krkovici a sýr. Dáme zapéct do trouby na 180 °C přibližně na 4 minuty, než se sýr rozpustí.

5. Mrkev vyndáme z nálevu, osušíme na ubrousku a přidáme spolu s plátky okurky na chléb.

Tip: Místo krkovice můžeme použít vepřovou plec, hovězí kližku nebo krůtí stehna.