Jaký jiný dezert vás napadne jako první, když se podíváte na jablka? Domácí štrúdl nám často připravovaly naše babičky a maminky. Pokrm, který vždy naprosto úžasně provoněl celý domov a nikdy dlouho nevydržel. Když k němu přidáme domácí vanilkový pudink, rázem vytvoříme nezapomenutelný pokrm, po kterém se budou oblizovat všichni členové rodiny. Při výběru suroviny v obchodě doporučujeme hledat ty, které nesou některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že se jedná o kvalitní potraviny.

Ingredience:

300 g listového těsta

300 g jablek

5 g mleté skořice

15 g hrozinek sultánek

20 g vlašských ořechů

10 g krystalového cukru

1 vejce

Vanilkový pudink:

0,5 l plnotučného mléka

50 g krystalového cukru

2 lžíce kukuřičného škrobu

3 žloutky

1 vanilkový lusk

Postup:

1. Jablka omyjeme, vyjadřincujeme a nakrájíme na tenké plátky. Do jablek přidáme skořici, sultánky, nasekané ořechy, cukr a vše důkladně promícháme. Přebytečnou šťávu z jablek vymačkáme.

2. Jablka naklademe na vyválený tenký plát z listového těsta a poté jablka zavineme. Štolu potřeme rozšlehaným vejcem, těsto propícháme vidličkou a pečeme v troubě na vymazaném plechu nebo pečicím papíru na 180 °C přibližně 20 minut do zlatova.

3. Do 0,3 l mléka přidáme vyškrábaná zrníčka z vanilkového lusku a dáme vařit na mírný plamen. Zbylé mléko smícháme se žloutky, škrobem, cukrem a vše vyšleháme. Směs přelijeme do horkého mléka a za stálého míchání vaříme alespoň 5 minut do zhoustnutí.

Tip: Zbylé tenké plátky jablek nevyhazujeme. Jednoduše obalíme ve směsi cukru a skořice. Obalená jablka dejte na plech a pečte zhruba 2–3 hodiny na 90 stupňů. Výsledkem jsou sladké jablečné lupínky.