11. listopad. Datum, které mají především milovníci vína ve svých diářích poznamenané tučným písmem. Den, kdy se mohou poprvé ochutnávat letošní vína. Ale také den, kdy se již tradičně peče svatomartinská husa. My si ji tentokrát připravíme s vynikajícím karlovarským knedlíkem a samozřejmě nesmí chybět červené zelí. Během samotného nákupu jednotlivých surovin na přípravu tohoto pokrmu se zaměřte na ty potraviny, které mají na obalu některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 160 min.

Náročnost: **

 

Ingredience:

Svatomartinská husa

4 husí stehna

100 g cibule

2 stroužky česneku

1 větvička rozmarýnu

50 g hladké mouky

drcený kmín

sůl a pepř

Červené zelí:

400 g čerstvého červeného zelí

50 g cibule

20 g uzené slaniny

1 celá skořice

0,1 l červeného vína

1 ks badyánu

1 jablko

10 g vlašských ořechů

20 g cukru krystal

0,1 l oleje

sůl a pepř

Karlovarský knedlík: 

500 g toastového chleba

0,4 l mléka

100 g másla

4 vejce

15 g listové petržele

muškátový oříšek

sůl a pepř

Postup:

1. Očištěná husí stehna osolíme, opepříme, okmínujeme, dáme do pekáče a přidáme rozmarýn, oloupanou cibuli, česnek a podlijeme trochou vody. Pečeme v troubě za občasného podlévání na 150 °C přibližně 2 hodiny do změknutí.

2. Všechen výpek i s cibulí, česnekem a rozmarýnem slijeme do rendlíku a orestujeme do hněda. Přidáme hladkou mouku a orestujeme. Zalijeme vodou, provaříme a přecedíme přes jemný cedník.

3. Červené zelí očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli a slaninu nakrájíme na jemno, orestujeme a přidáme červené zelí. Zalijeme červeným vínem, přidáme skořici, badyán, cukr, sůl a vaříme za občasného podlévání vínem do poloměkka. Ze zelí vyndáme skořici, badyán a přidáme oloupané a na malé kostičky nakrájené jablko a rozdrcené vlašské ořechy. Takto dochucené zelí vaříme ještě asi 15 minut a dochutíme cukrem a solí.

3. Toastový chléb nakrájíme na kostičky, opečeme v troubě do zlatova a necháme vychladnout. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Opečený toastový chléb zalijeme mlékem, rozpuštěným máslem, přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekanou listovou petržel, žloutky a vyšlehané bílky. Vše promícháme, vytvarujeme kulaté knedlíky a vaříme na páře přibližně 25 minut. 

Tip: Na karlovarský knedlík můžeme využít i například starší pečivo.