Zavařené maso. Klasika, kterou má doma ve špajzu téměř každý z nás. Někdo si toto maso jen tak naklade na chléb a společně s cibulkou a hořčicí konzumuje. Stačí ale trocha fantazie a rázem máte něco slavnostního, čím můžete potěšit doslova každého, včetně těch největších gurmánů. Pro tento recept jsme vybrali pečený vepřový bok s cibulí od pana Vanického z Plzeňského kraje, který s touto pochoutkou získal v roce 2022 prestižní ocenění Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 80 minut

Náročnost: *

Ingredience:

200 g žluté cibule

400 g červeného zelí

0,2 l červeného vína

50 g cukru krystal

200 g sádla

800 g brambor

150 g hrubé mouky

100 g krupice

2 vejce

4 bobkové listy

80 g hladké mouky

Pečený bok s cibulí ve skle Josefa Vanického z Plzeňského kraje

sůl, pepř, cukr, ocet

 

Postup

1. Červené zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Na 100 g vepřového sádla osmažíme 100 g na jemno nakrájené cibule, přidáme nakrájené zelí, zalijeme červeným vínem, přidáme cukr, sůl, bobkový list a vaříme za občasného podlévání do měkka. Bobkový list vyjmeme, zelí rozmixujeme do hladka a dochutíme solí, cukrem, popřípadě octem.

2. Bramory uvaříme ve slupce v osolené vodě, nejlépe den předem. Brambory oloupeme, nastrouháme na jemno, přidáme krupici, hrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme malé kulaté knedlíčky, které uvaříme v osolené vodě přibližně 15 minut. Hotové knedlíky promastíme sádlem nebo olejem.

3. 100 g cibule oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, obalíme v 80 g hladké mouky a usmažíme do zlatova na sádle.

4. Vepřový bok ohřejeme dle návodu na skleničce. Dobrou chuť.