Sbíhají se vám sliny, jen si představíte med a skvělé pokrmy, které tuto sladkou surovinu obsahují? Rádi objevujete nové, další a zcela netradiční chutě? V tom případě pro vás máme skvělý tip, kterým uděláte radost nejen sobě, ale také všem svým blízkým. Medové kuličky jsme připravili z medu květového pastového, který pochází z rodinné včelí farmy Františka Vostoupala z Jihočeského kraje. Díky své chuti a kvalitě získal v roce 2022 ocenění Regionální potravina. Jakmile vyzkoušíte tento recept, dáte nám za pravdu. Vynikající tip na nové vánoční cukroví.

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 70 minut

Náročnost: *

Ingredience:

250 g hladké mouky

1 vejce

1 lžička sody

250 g másla

2 lžíce květového medu pastového z rodinné včelí farmy Františka Vostoupala z Jihočeského kraje

100 g cukru moučky

200 g karamelového salka

50 g mandlí

20 g vlašských ořechů

20 g hrozinek

1 lžička rumu

Postup:

1. Z mouky, vejce, sody, 30 g másla a medu vypracujeme hladké těsto, které vyválíme, dáme na plech a pečeme v troubě na 180 °C do zlatova. Těsto necháme vychladnout a rozmixujeme ho v mixéru na jemno. Malou část rozmixovaného těsta si necháme stranou na obalování.

2. Zbylé máslo rozpustíme a utřeme se salkem do hladkého krému, do kterého přidáme nasekané mandle bez slupky, nasekané vlašské ořechy a namočené hrozinky v rumu, které se hezky natáhnou alkoholem. Vše smícháme s rozmixovaným těstem a vytvarujeme kuličky, které obalíme ve zbytku rozmixovaného těsta.

Tip: Blanšírované mandle snadno a rychle. Mandle vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Jakmile se začne voda vařit, mandle scedíme, vložíme do ledové vody a oloupeme.