Sbíhají se vám sliny, jen si představíte med a skvělé pokrmy, které tuto sladkou surovinu obsahují? Rádi objevujete nové, další a zcela netradiční chutě? V tom případě pro vás máme skvělý tip, kterým uděláte radost nejen sobě, ale také všem svým blízkým. Medové kuličky jsme připravili z medu květového pastového, který pochází z rodinné včelí farmy Františka Vostoupala z Jihočeského kraje. Díky své chuti a kvalitě získal v roce 2022 ocenění Regionální potravina. Jakmile vyzkoušíte tento recept, dáte nám za pravdu. Vynikající tip na nové vánoční cukroví.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 70 minut
Náročnost: *
Ingredience:
250 g hladké mouky
1 vejce
1 lžička sody
250 g másla
2 lžíce květového medu pastového z rodinné včelí farmy Františka Vostoupala z Jihočeského kraje
100 g cukru moučky
200 g karamelového salka
50 g mandlí
20 g vlašských ořechů
20 g hrozinek
1 lžička rumu
Postup:
1. Z mouky, vejce, sody, 30 g másla a medu vypracujeme hladké těsto, které vyválíme, dáme na plech a pečeme v troubě na 180 °C do zlatova. Těsto necháme vychladnout a rozmixujeme ho v mixéru na jemno. Malou část rozmixovaného těsta si necháme stranou na obalování.
2. Zbylé máslo rozpustíme a utřeme se salkem do hladkého krému, do kterého přidáme nasekané mandle bez slupky, nasekané vlašské ořechy a namočené hrozinky v rumu, které se hezky natáhnou alkoholem. Vše smícháme s rozmixovaným těstem a vytvarujeme kuličky, které obalíme ve zbytku rozmixovaného těsta.
Tip: Blanšírované mandle snadno a rychle. Mandle vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Jakmile se začne voda vařit, mandle scedíme, vložíme do ledové vody a oloupeme.