Avokáda se běžně pěstují v subtropech nebo v tropickém prostředí. I přesto, že Česká republika není tropickou zemí, můžete si zde koupit a vychutnat zcela zralá avokáda. Abyste lépe rozpoznali zralé avokádo, je označeno zkratkou RTE – ready to eat – připravené k okamžité spotřebě. V obchodech se však můžete setkat i s avokády, která k nám letěla tisíce kilometrů už jako zralá. Společnost Titbit to ale dělá jinak. Avokáda zraje až v České republice a poté označuje zkratkou Titbit RTE. Úplné zralosti a čerstvosti dosáhnou díky zracím boxům, které vlastní. Proto se při výběru zralého avokáda řiďte nejlépe podle etikety.
Nejčastěji se k nám avokádo dováží z Peru, Jihoafrické republiky, Izraele, Kolumbie, a dalších zemí. Díky unikátní technologii, která dokáže nasimulovat vhodné prostředí ke zrání, tak můžeme říct, že i v České republice dozrávají avokáda jako pod tropickým sluncem. Avokáda v těchto zracích boxech dozrávají pomocí cirkulace a vlhkosti vzduchu. Jde o pomalý, přirození proces, kdy plod zraje od pecky ke slupce, stejně jako na stromě. Tento revoluční proces umožňuje dozrávání avokáda bez šokování prostřednictvím ethylenu. Avokáda mají plnější chuť, jemnější texturu a vyšší obsah živin. Minimalizuje se tím i rizikové rychlé přezrání nebo nedozrání ovoce, což má zásadní vliv na chuť. Nezralé avokádo je chuťově až nepříjemně hořké, zatímco plně zralé chutná po oříšku.
Univerzální superpotravina
Důvodem, proč jíst avokádo, je nejen jeho vysoká výživná hodnota, ale také obohacení pokrmů. Avokádo je ideální do salátů, míchaných nápojů, pomazánek či omáček. Jeho jemná chuť a krémovitá konzistence se snadno kombinuje s různými surovinami, ať už jde o zeleninu, ovoce, maso nebo ryby. Je bohaté na draslík, vápník a vitamín E, který je známý svými antioxidanty. Prospívá našemu srdci, snižuje hladinu cholesterolu a podporuje správnou funkci mozku.
Jaké si vybrat?
Nejprodávanější odrůda avokáda je Hass, které má typickou hnědou slupku. Může ji mít ale i načervenalou či černou. Jsou i oblasti dovozu nebo začátky sezón, kdy Hass může být zelené a přesto bude RTE. Typické znaky pro danou odrůdu je tvar, hrbolatost slupky a ve zralosti má krémově oříškovou chuť. V dokonale zralé podobě můžete od Titbitu koupit ještě odrůdu Green skin, které je jemně nazrálé. Avokádo umí dozrát i tak, aby zůstalo pevné, dalo se krájet do salátů nebo sushi, a bylo již k jídlu.
Avokádo má mnoho podob.
Věděli jste, že tvrdá slupka avokáda může být zpracována do bioplynu a pecky zase využity při výrobě jednorázových příborů nebo v kosmetickém průmyslu? V Titbitu zpracují opravdu vše, dokonce i takové plody, které jsou neprodejné pro svůj křivý tvar, velikost a jiné nefér vady na kráse. Tyto zachráněné plody jsou zpracovány například do guacamole fresh pro restaurace či do avokádové pěny, která je ideální jako svačina nejen do školy.
Avokádová pěna – novinka, co se rozplývá na jazyku
Máte doma banán, avokádo a hořkou čokoládu? Tak to už máte „avopěnu“ téměř hotovou. Pokud ne, tak mrkněte po novince od Titbitu – avokádovém dezertu s banánem a hořkou čokoládou. Tento lahodný dezert je vyroben z čistě přírodních surovin, bez přidaných cukrů a konzervantů. Milovníci kvalitních surovin mohou jásat. Avokádo propůjčuje dezertu jemnost, banán přirozenou sladkost a hořká čokoláda přispívá svou výraznou chutí. Každá porce je bohatě ozdobena plátky kokosu, které umocní exotickou chuť. Díky praktickému balení si můžete tuto čokopěnu vychutnat kdykoliv a kdekoliv. Skvěle se hodí jako svačina nebo sladká tečka po večeři. Můžete ji koupit ve vybraných marketech Billa anebo zkusit udělat doma. Na tuto velmi jednoduchou veganskou pochoutku budete potřebovat 50 g rozpuštěné hořké čokolády, půlku zralého avokáda, jeden zralý banán a plátky kokosu. Banán a avokádo rozmixujte, smíchejte s čokoládou a ozdobte kokosem, jak na to se můžete podívat i zde. Pěna je výborná i se šťavnatým mangem nebo granátovým jablkem. Více na www.titbit.cz.