Domácí větrníky s vanilkovým krémem
Do 250 ml vroucí vody přidejte sůl a najednou vsypte prosátou mouku. Těsto důkladně míchejte až do hladkého povrchu - mícháme tak dlouho, dokud se těsto nelepí na stěny hrnce a nedrží pohromadě v jedné velké hladké kouli.
Budeme potřebovat
- Odpalované těsto:
- 50 ml oleje
- 200 g hladké mouky
- 3 vajíčka
- špetka soli
- tuk na vymazání plechu
- 250 ml vody
- Vanilkový krém:
- 100 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 1 lžíce rumu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 300 ml mléka
Postup přípravy
- Do 250 ml vroucí vody přidejte sůl a najednou vsypte prosátou mouku, těsto důkladně míchejte až do hladkého povrchu.
- Mícháme tak dlouho, dokud se těsto nelepí na stěny hrnce, drží pohromadě v jedné velké hladké kouli.
- Poté dáme těsto do studené mísy a nejdřív vařečkou a potom ručně zpracováváme, dokud nevychladne.
- Do vlažné hmoty postupně přidáváme po jednom vajíčka. Těsto musí být pěkné hladké a propracované. Hotové těsto si naplníme do cukrářského pytlíku.
- Na předem vymazaný plech tvarujeme větrníky o průměru 4-5 cm. Do trouby si vložíme plech s vodou a předehřejeme ji na 200°C.
- Vložíme plech s větrníky a pečeme 20-25 minut. Upečené větrníky necháme vychladnout
- Krém si připravíme z mléka, cukru a pudinkového prášku: uvaříme si hustý pudink, za občasného promíchávání ho necháme vychladnout, potom pudink důkladně rozšleháme s lžící rumu.
- Smetanu ušleháme na tuhou šlehačku a zlehka vmícháme pudink tak, aby se spojil se šlehačkou.
- Krém dáme do cukrářského sáčku a naplníme korpusy větrníku, spojíme je dohromady a pocukrujeme je.
Kdybychom vajíčka do vlažné hmoty přidali všechny najednou, nespojí se nám s těstem.
Během pečení neotvíráme troubu, ať nám nespadne těsto.
Správně upečené korpusy větrníků mají uvnitř krásné dutinky (velké bubliny).
Tento recept dodal web ZabavneVareni.cz