DOPORUČUJEME
Domácí játrová paštika z kuřecích jater
Játrová paštika
500 g kuřecí játra,
2 stroužky česneku,
250 g másla, 1 ks cibule,
80 ml smetany, 1 lžíce sádla,
sůl, drcený kmín, mletý černý pepř,
bylinky provensálské
Sušenky z arašídového másla s čokoládou
Možná jste si všimli, že jsem se poslední dobou trochu rozsušenkovala na úkor pečení cupcakes... a já myslím, že vám dlužím vysvětlení. Sušenky mají totiž oproti cupcakes hned několik výhod, které vás přimějí péct je častěji.
Budeme potřebovat
- 70 g másla
- 70 g světlého třtinového cukru
- 1 vejce
- 80 g arašídového másla
- 90 g hladké mouky
- 40 g špaldové mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 50 g čokoládových peciček
Postup přípravy
- Změklé máslo vyšleháme s třtinovým cukrem do pěny. Přidáme vajíčko a změklé arašídové máslo a opět šleháme.
- Přes sítko prosejeme oba druhy mouky, prášek do pečiva a vypracujeme v těsto, do kterého nakonec ještě přidáme pecičky čokolády.
- Těsto dáme do sáčku a stlačíme ho na placku vysokou cca 3 cm. Vložíme do mrazáku na zhruba 10 minut.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 170 stupňů. Vál si posypeme moukou a z těsta vyválíme plát, ze kterého vykrájíme požadované tvary (tloušťka těsta by měla být vždy alespoň 0,5 cm).
- Vykrájené sušenky klademe na pečícím papírem vyložený plech a pečeme v předehřáté troubě do té doby, než začnou zlátnout kraje sušenek (v mé troubě jsem je pekla 20 minut - dle typu trouby se může doba pečení měnit).
Možná jste si všimli, že jsem se poslední dobou trochu rozsušenkovala na úkor pečení cupcakes... a já myslím, že vám dlužím vysvětlení. Sušenky mají totiž oproti cupcakes hned několik výhod, které vás přimějí péct je častěji. Hlavní výhody pak spatřuji hlavně v tom, že když je při vrcholné žravosti nesníte hned po upečení, vydrží v pohodě týden i dva skladování. Navíc se dají krásně dárkově zabalit, a to i minimem úsilí. A ve zvoleném balení přežijí i transport na druhou stranu republiky... což cupcakes nedaly. Tak teď už ale konec vysvětlování a jdeme od sušenkové teorie (=básnění o nich) k praxi (=receptu).
TIP: doporučuji kupovat vlhčí třtinový cukr s drobnějšími krystalky - skvělý mají v Marks and Spencer nebo zdravé výživě
Vzor na sušenkách vytvoříte pomocí razítka. Já mám to svoje z Tchiba, další jsem si kupovala v obchodě Tescoma.
Tento článek dodal blog Cupcakes and city