Není nic lepšího než dobré domácí sádlo. Dobrý kváskový chleb se sádlem a se škvarky, to je bašta!

Pro škvaření kupte 1 kg vyššího syrového sádla. Očistěte (plochu jemně oškrábeme nožem) a nakrájejte na kostky o hraně cca 12 mm. Na škvaření je nejlepší litinový hrnec, ale určitě lze použít jakýkoliv jiný. Nakrájené sádlo nasypte do hrnce, osolte, pokmínujte a nalijte na ně cca 100 ml mléka (aby byly škvarky pěkně zlatavé).

Zapněte plotýnku napřed naplno a až začne mléko bublat, tak zmírněte. Stále míchejte na mírném ohni asi tak 20 až 30 minut. Škvarky postupně pouští sádlo, mléko zmizí. Jakmile začnou škvarky červenat, tak odstavte z plotýnky, ale stále míchejte až jsou pěkně zlatočervené. Nechejte je někde v chladu stát, pokud chcete sádlo se škvarky. Nebo je sceďte, sádlo nechte ztuhnout a škvarky buď sypejte na chleba namazaný sádlem (pak to více křupe), nebo z nich můžete udělat škvarkové knedlíčky, pomazánku, placky a jiné. Podívejte se do kategorie recepty a najděte si lahodný pokrm se sádlem.