Modrý mák má mít makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu.  Jen čerstvá a kvalitní maková semínka dodají jídlu ten správný šmrnc. Věřte, že mák se výborně hodí nejenom do buchet či na sladko, ale jeho chuť se chodí i k různým sýrům.

 

Kuličky čtyř chutí

Chcete-li připravit pohoštění během pár minut, zkuste si zakoulet kuličky. Základem jsou různé hmoty. Fantazii se meze nekladou, ale pokud vás zrovna nic nenapadá, nechte se inspirovat čtyřmi recepty na sladké i slané kuličky s mákem. Z každého receptu připravíte zhruba 20 kuliček.

 

Datlové kuličky

500 g datlové pasty

4 velké lžíce mletých arašídů

1 lžíce celého modrého máku

 

Meruňkové kuličky

500 g meruňkové nesířené pasty

2 lžíce celého modrého máku

2 lžíce loupaných konopných semínek

1 lžička pražených sezamových semínek

 

Všechny ingredience smíchejte v kompaktní hmotu. Hotové sladké kuličky obalujete v celém máku, praženém sezamu, řepném prachu, kokosu nebo matcha čaji.

 

Sýrové kuličky

 

500 g měkkého tvarohu v obalu

150 g změklého másla

200 g najemno nastrouhaného eidamu

1 lžíce celého modrého máku

sůl, pepř

 

Nivové kuličky

 

500 g měkkého tvarohu v obalu

2 lžíce pomazánkového másla 

100 g změklého másla

110 g najemno nastrouhané nivy 

60 g najemno nastrouhaného eidamu

2 lžíce celého modrého máku

sůl

 

Všechny ingredience spíchejte v kompaktní hmotu. Hotové sýrové kuličky obalujte v máku s chilli lupínky. Nivovým kuličkám bude slušet „kabát“ z mletých vlašských oříšků. Vyzkoušet můžete i najemno nastrouhané uvařené vajíčko smíchané s petrželí.

 

TIP: Pokud se vám bude hmota při tvoření kuliček příliš lepit na prsty, namočte si je do vody.

 

Mák obsahuje mnoho minerálů, vitamínu a esenciálních kyselin. Mlsání tedy nebude jen pro oko krásné, ale i chutné a zdravé. Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.