Zkřížená alergie vzniká na základě podobnosti složení alergenů (bílkovin). Protilátky imunitního systému, vytvořené proti určitému pylovému alergenu, pak reagují na stejném principu i s jídlem. Zkřížené reakce existují mezi potravinami vzájemně, ale i mezi potravinou a vzdušným alergenem (pyl, roztoči). „Hlavním projevem zkřížené alergie mezi pyly a potravinami je orálně alergický syndrom (OAS), nově také pylovo-potravinový syndrom (PFS), který se projevuje do několika minut pálením rtů, patra, jazyka, škrábáním v krku, může dojít k vyrážce nebo otokům kolem úst“, vysvětluje MUDr. Iva Pončáková, alergo-imunoložka z nemocnice Na Homolce. Pokud pokračuje alergik v další konzumaci potraviny, mohou se objevit i významnější příznaky, jako je zánět spojivek, vodnatá rýma, astmatický kašel, otok hrtanu nebo anafylaxe (prudká alergická reakce). K reakci na zeleninu a ovoce může dojít i vdechnutím, dotekem (mnutí očí), při loupání, krájení, strouhání potravin. Tepelná úprava zeleniny (u některých druhů musí být dostatečně dlouhá např. celer, petržel) a ovoce alergenní vliv čerstvé potraviny ruší. Totéž ale neplatí u ořechů a arašídů, které obsahují teplu odolnější alergen. „Existují vědecké práce, které potvrzují, že užíváním pylové specifické alergenové imunoterapie lze časem v některých případech navodit i stav tolerance týkající se i některých potravin,“ říká MUDr. Iva Pončáková. Naopak zkřížená alergie mezi venkovními a domovními plísněmi není příliš častá.

V současné době je v ČR k dispozici tabletová forma roztočové a trávové alergenové imunoterapie, v nejbližší době bude již možnost léčit i alergenovou imunoterapií alergii na ambrozii a na podzim tohoto roku by měla být k dispozici tabletová alergenová imunoterapie na alergen břízy (břízovitých), která v tomto období produkuje velké množství pylu, šířícího se větrem na značné vzdálenosti. Alergika na pyl břízy potrápí i zkřížená alergie s lískou, olší, habrem, dubem, bukem, černým bezem, topolem, platanem, některými travami a pelyňkem. Projevy alergie můžete zaznamenat i díky syndromu „jablko – celer – lískový ořech“. Pokud vám konzumace těchto potravin vyvolává alergickou reakci, měli byste začít řešit své onemocnění již letos. Začnete-li s terapií včas, příští rok se vám už může alergie vyhnout.

Kdy je nejlepší čas pro testování alergie?

Pokud máte příznaky alergie v právě probíhající pylové sezoně (ať je jarní, letní či podzimní), požádejte svého praktického lékaře o předepsání antihistaminika, případně si kupte volně prodejné léky, které budete kapat do očí či aplikovat formou spreje do nosu. Nezapomeňte si vystavit doporučení na alergologické vyšetření. Vzhledem k plné kapacitě ordinací máte nejvyšší čas. V případě pylové alergie je vhodné testování a krevní odběry na podzim. Alergenovou imunoterapie roztočovou lze zahájit kdykoliv, pylovou (trávy, stromy, plevele) mimo probíhající pylovou sezonu, ideálně na podzim (jarní a letní pyly) eventuálně v zimě (plevele).