Nakládané pečené vepřové koleno, chlupatý knedlík, dušené zelí

Postup: Koleno omyjeme, nařežeme kůži a nasolíme. Dáme na 24 hodin do lednice. Připravíme si várku s kořenovou zeleninou a kořením, osolíme a když se začne vařit, vložíme do ní koleno. Vaříme zvolna 2 hodiny. Pak maso vyjmeme, necháme zchladnout, posypeme směsí koření a dáme odležet nejméně tři hodiny. Poté pečeme hodinu a půl na střední teplotu v troubě. Na závěr odkryjeme, zvýšíme teplotu, aby se vytvořila křupavá kůrka.

Knedlíky: Brambory oloupeme, omyjeme, najemno nastrouháme, smícháme s pokrájeným toastovým chlebem, solamylem a solí. Pak vytváříme koule, které zavařujeme 15 minut v osolené vroucí vodě.

Zelí: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme zelí zbaveného nálevu, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochu vodou, přidáme cukr a dusíme do měkka. Na závěr zahustíme nastrouhanou syrovu bramborou, provaříme a dochutíme dle potřeby.

Fotografie a recept: Pavlína Rokošová