Účinné látky v hormonální antikoncepci

Vzaly jste do rukou balení hormonální antikoncepce, chtěly se podívat na její složení a z latinských názvů se vám zamotala hlava? Nezoufejte a pojďte s námi zjistit, co přesně vaše antikoncepce obsahuje. Každá kombinovaná hormonální antikoncepce obsahuje dva hormony. První je ze skupiny estrogenů a druhý ze skupiny progestinů. Až donedávna byl volitelný pouze druh progestinu – vaše antikoncepce tedy pravděpodobně obsahuje jeden z 11 používaných progestinů a estrogen v různém poměru.

Nedávno se na trh dostala revoluční novinka, a sice antikoncepce s novým typem estrogenu, estetrolem. Ačkoliv byl estetrol objeven již v roce 1965, teprve nyní se vědcům podařilo aplikovat jeho pozitivní účinky do praxe. Jeho nespornou výhodou je jeho selektivní působení na tkáně v těle. Pod tím si můžeme představit to, že působí jinak na tkáně v prsech či játrech, jinak na kostní tkáň nebo tkáň v děloze či pochvě. Rozdíl se nachází také v mechanismu účinku. Zatímco ostatní estrogeny stimulují jak membránový, tak i jaderný estrogenový receptor, estetrol stimuluje jen jaderný a membránový blokuje. Díky tomu působí spolehlivě antikoncepčně a vyskytuje se u něj menší riziko nežádoucích účinků.

Gynekolog MUDr. Oldřich Šottner k estetrolu dodává: „Po dlouhé době se jedná o skutečnou revoluční novinku v hormonální antikoncepci. Po několika desetiletích přichází do kombinované pilulky „nový“ estrogen, a sice tělu vlastní, který se vyznačuje významně jinými vlastnostmi než dosud užívané syntetické hormony. Vzhledem k vlastnostem tohoto estrogenu existuje významný příslib zásadního snížení rizika tromboembolických příhod v souvislosti s užíváním antikoncepce ve srovnání s dosavadními pilulkami.

Jak funguje hormonální antikoncepce

Kombinovaná hormonální antikoncepce působí v těle ženy několika způsoby. Za prvé pilulky blokují ovulaci a zabrání tak uvolňování zralých vajíček z vaječníků. Za druhé zpomalují pohyblivost vejcovodů a jejich řasinkového epitelu. Za třetí ovlivňují sliznici v dutině děložní, čímž brání uhnízdění vajíčka. Kromě toho vytváří antikoncepce nepříznivé prostředí pro spermie a komplikuje jejich pohyb, a to jak zahuštěním hlenu děložního hrdla, tak zpomalením motility vejcovodů.

Pozitivní účinky hormonální antikoncepce

Velice často jsou vyzdvihovány její možné nežádoucí účinky, málo se ale hovoří o těch pozitivních. Kromě spolehlivé ochrany před neplánovaným početím bylo u uživatelek prokázáno snížení počtu případů karcinomu vaječníků a děložní sliznice. Hormonální antikoncepce se někdy také předepisuje k léčbě akné či bolestivé menstruace.