Grilovaná klobása na ohni s domácím chlebem a vejmrdou
Položte si opravdu jednoduchou otázku: Jaké nejtypičtější jídlo se připravuje na grilu? Zcela jistě jste odpověděli „klobása“. Tato uzenina, která se nejčastěji podává s hořčicí a chlebem na každé pouti, sportovním zápase nebo koncertu, na gril prostě patří. Proto vám přinášíme netradiční recept na tuto pochutinu. Pro náš recept jsme vybrali jehněčí klobásu z farmy Rudimov ve Zlínském kraji. Klobása je vyrobena ručně dle tradiční receptury z vyzrálého BIO jehněčího, BIO hovězího a vepřového masa a je uzena na bukovém a ovocném dřevě. Její kvalita a chuť jí dokonce vynesly ocenění Regionální potravina.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 120 minut
Náročnost: *
Ingredience:
4 ks jehněčí klobásy z farmy Rudimov ve Zlínském kraji
8 ks jarní cibulky
10 g hořčičného semínka
100 g čerstvého křenu
100 g jablek
20 g plnotučné hořčice
0,1 l hovězího vývaru
2 lžičky octa
2 lžičky cukru krystal
sůl, pepř
Domácí chléb:
250 g hladké mouky
250 g pšeničné mouky
300 ml vlažného mléka
8 g sušeného droždí
1 vejce
1 lžička celého kmínu
1 lžička cukru
1 lžička soli
Postup (domácí chléb):
1. Ze lžičky cukru, trochu vlažného mléka a droždí připravíme kvásek a necháme odpočinout v pokojové teplotě po dobu nejméně 20 minut.
2. Do mísy vložíme mouku, sůl, kmín, kvásek a vše důkladně promícháme. Necháme odpočinout
a uválíme bochánek. Chléb potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem.
3. Chléb pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 50 minut.
Postup (grilovaná klobása s vejmrdou):
1. Čerstvý křen a oloupané jablko nastrouháme na jemno. Přidáme hořčici, špetku soli, hovězí vývar, 1 lžičku octu, 1 lžičku cukru a vše důkladně promícháme a necháme odležet.
2. Hořčičné semínko propláchneme v horké vodě a uvaříme do měkka.
3. Klobásu a jarní cibulku ugrilujeme na ohni.
Tip: Vejmrda je staročeská příloha – dochucovadlo převážně k zabijačkovým pochoutkám. Nastrouhané jablko společně s křenem perfektně doplní vepřové maso.