Grilovaná klobása na ohni s domácím chlebem a vejmrdou

Položte si opravdu jednoduchou otázku: Jaké nejtypičtější jídlo se připravuje na grilu? Zcela jistě jste odpověděli „klobása“. Tato uzenina, která se nejčastěji podává s hořčicí a chlebem na každé pouti, sportovním zápase nebo koncertu, na gril prostě patří. Proto vám přinášíme netradiční recept na tuto pochutinu. Pro náš recept jsme vybrali jehněčí klobásu z farmy Rudimov ve Zlínském kraji. Klobása je vyrobena ručně dle tradiční receptury z vyzrálého BIO jehněčího, BIO hovězího a vepřového masa a je uzena na bukovém a ovocném dřevě. Její kvalita a chuť jí dokonce vynesly ocenění Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 120 minut

Náročnost: *

Ingredience:

4 ks jehněčí klobásy z farmy Rudimov ve Zlínském kraji

8 ks jarní cibulky

10 g hořčičného semínka

100 g čerstvého křenu

100 g jablek

20 g plnotučné hořčice

0,1 l hovězího vývaru

2 lžičky octa

2 lžičky cukru krystal

sůl, pepř

Domácí chléb:

250 g hladké mouky

250 g pšeničné mouky

300 ml vlažného mléka

8 g sušeného droždí

1 vejce

1 lžička celého kmínu

1 lžička cukru

1 lžička soli

Postup (domácí chléb):

1. Ze lžičky cukru, trochu vlažného mléka a droždí připravíme kvásek a necháme odpočinout v pokojové teplotě po dobu nejméně 20 minut.

2. Do mísy vložíme mouku, sůl, kmín, kvásek a vše důkladně promícháme. Necháme odpočinout
a uválíme bochánek. Chléb potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem.

3. Chléb pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 50 minut.

Postup (grilovaná klobása s vejmrdou):

1. Čerstvý křen a oloupané jablko nastrouháme na jemno. Přidáme hořčici, špetku soli, hovězí vývar, 1 lžičku octu, 1 lžičku cukru a vše důkladně promícháme a necháme odležet.

2. Hořčičné semínko propláchneme v horké vodě a uvaříme do měkka.

3. Klobásu a jarní cibulku ugrilujeme na ohni.

Tip: Vejmrda je staročeská příloha – dochucovadlo převážně k zabijačkovým pochoutkám. Nastrouhané jablko společně s křenem perfektně doplní vepřové maso.