Jeden z nejtypičtějších zákusků v České republice. Nejen naše maminky, ale také babičky tuto dobrotu pekly několikrát do roka a vždy se všem sbíhaly sliny. Příprava je navíc velmi snadná a v obchodech naleznete mnoho surovin na pečení označených některým z log kvality. Vybírejte si oceněnou mouku, cukr, mléko nebo vejce, pouze tak budete mít jistotu, že nakupujete kvalitní suroviny.


Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 min.

Náročnost: *

Ingredience:

100 g polohrubé mouky

150 g hladké mouky

80 g cukru krupice

75 g cukru moučka

250 ml polotučného mléka

2 vejce

1 prášek do pečiva

1 prášek do perníku

1 vanilkový cukr

25 g kakaa

65 g povidel

65 g másla

250 ml smetany 30%

100 g rybízové marmelády

Postup:

1. Máslo, mléko, povidla a 2 dl smetany rozpustíme v rendlíku na mírném plameni a dáme zchladnout. Do mísy přidáme všechny ingredience kromě smetany a marmelády. Poté přilijeme vychladlou směs a vše důkladně promícháme.

2. Hotovou směs nalijeme na vymazaný plech a pečeme v troubě na 170 °C přibližně 25 minut.

3. Zbytek šlehačky vyšleháme mixérem do tuha. Marmeládu a šlehačku klademe na hotový perník.

Tip: Pokud nám v lednici zbude trochu kefírového mléka a nevíme, co s ním, je škoda jej vyhazovat. Můžeme přidat do perníkového těsta v poměru půl dávky mléka a půl dávky mléka kefírového. Perník dostane rázem zajímavější chuť a bude „vláčnější“.