Květák je zelenina, kterou zná každý a která má mnoho fanoušků. Pokrmy z této zeleniny jsou vždy lahodné a chutné. Dnes si uvaříme krémovou květákovou polévku s knedlíčky, které připravíme ze starého pečiva. Při výběru surovin v obchodě doporučujeme hledat ty, které nesou některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že se jedná o kvalitní potraviny.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 70 min.

Náročnost: *

Ingredience:

Květáková polévka:

400 g očištěného květáku

50 g žluté cibule

80 g brambor

2 stroužky česneku

0,5 l zeleninového vývaru

100 g másla

0,1 l smetany

drcený kmín

sůl a pepř

Pečivové knedlíčky:

150 g pečiva

1 vejce

0,1 l mléka

10 g listové petržele

50 g másla

muškátový oříšek

sůl a pepř

Postup:

1. Cibuli oloupeme, nakrájíme a zpěníme na másle. Přidáme květák, brambory, česnek a krátce orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme sůl, drcený kmín, pepř a vaříme přibližně 30 minut, dokud není zelenina měkká. Přidáme smetanu a vše provaříme ještě asi 10 minut. Polévku důkladně rozmixujeme mixérem, dochutíme solí a pepřem.

2. Pečivo nakrájené na malé kostičky opečeme v troubě do zlatova a necháme vychladnout. Do pečiva přidáme rozpuštěné máslo, nasekanou listovou petržel, mléko, muškátový oříšek, sůl, pepř a vše důkladně promícháme a vytvarujeme malé knedlíčky, které vaříme v páře přibližně 10 minut.

Tip: Zbytky ze zeleniny, které nám z přípravy polévky zbyly, nevyhazujeme. Košťál z květáku, zbytky listové petržele a slupky z cibule můžeme v pytlíku zamrazit. Jakmile máme těchto zbytků hodně, můžeme vložit do hrnce, zalít vodou a nechat několik hodin vařit. Výsledkem bude zeleninový vývar, který může posloužit jako základ do polévek nebo omáček. Veškeré zbytky ze zeleniny je nutné mít čisté.