Bramborová polévka. Snad jedna z nejtypičtějších polévek, které během chladných zimních měsíců připravujeme. Tentokrát jsme se ale rozhodli tuto polévku pozvednout a připravit ji zcela netradičně. Bramborový krém s liškami, krutony a především sušeným zvěřinovým masem. A právě sušené zvěřinové maso je zlatým „hřebem“ tohoto krému. Vybrali jsme totiž jihočeské Jerky, které v roce 2021 získaly za svoji chuť a kvalitu ocenění Regionální potravina. Přejeme dobrou chuť.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: **

Ingredience

500 g brambor

200 g lišek

50 g másla

2 větvičky rozmarýnu

5 ks toastového chleba

150 g jihočeských Jerky - sušeného zvěřinového masa

50 ml oleje

100 g cibule

200 ml smetany na vaření

1 polévková lžíce másla

2 stroužky česneku

sůl, pepř

Postup:

1. Oloupané brambory a cibuli nakrájíme na kousky, orestujeme na oleji, přidáme česnek, 100 g lišek, rozmarýn, sůl, pepř a znovu krátce orestujeme. Zalijeme vývarem a vaříme alespoň 45 minut. Vývar je možné připravit dopředu ze zbytku zeleniny. Očištěnou a nakrájenou zeleninu zalijeme vodou a pozvolna vaříme několik hodin. Zeleninové vývary by se neměly vařit příliš dlouho – zelenina tak zbytečně ztrácí vitaminy.

2. Následně do polévky přilijeme smetanu a krátce provaříme. Vše důkladně rozmixujeme do hladka mixérem, dochutíme solí a pepřem. Zbylé lišky krátce orestujeme na másle a přidáme do hotového krému.

2. Toastový chléb nakrájíme na malé kostičky, osolíme a přidáme máslo a upečeme do zlatova v troubě na 180 °C přibližně 10 minut.

3. Sušené zvěřinové maso nakrájíme na malé kousky a poklademe navrch polévky.