Kdy jíte banán? Když je zralý, nebo čerstvý? Ovoce by mělo být základem jídelníčku každého z nás. Banán má vždy sladší chuť, čím víc je zralejší.

Může za to škrob, který je v banánu obsažen (ten je sice trpký, ale právě dobou zrání zesládne). Svou roli hrají hlavně monosacharidy a disacharidy, které mohou za sladkou chuť banánu. Dobou zrání se uvolňují enzymy, které odbourají škrob. Potom vaše tělo může v klidu zpracovat cukry, které se dostanou do krevního oběhu, díky nimž máme opět rychlý zdroj energie.

Pokud jíte zralé banány, získává tělo další benefity. Japonští badatelé zjistili, že banán má protirakovinné účinky a je vysoce antioxidační. Úplně zralý banán navíc produkuje látky TNF, látky, které dokáží bojovat s abnormálními buňkami.

Ve finále, čím tmavší jsou skvrny banánu, tím větší prospěch bude mít na imunitní systém. Čím více je banán zralejší, tím je také lepší jeho schopnost prevence a antioxidace. Žlutý banán s četnými skvrnami je mnohem lepší, bohužel mnozí z nás konzumují banán i nezralý.

Rada na závěr : Pokud nechcete, aby se váš cukr v krvi zvýšil, konzumujte banán s nějakými zdravými tuky (maximálně zpomalují vstřebávání cukru).

Aby to bylo názornější, jedná se o banán 3 až 4 v obrázku.