Nech se unést na vlně kulinářského umění s našimi skvělými recepty, snadnými návody a originálními nápady!
Inspiruj se nebo tvoř s námi a přidej svůj článek.
Houbový krém se sýrovo-šunkovými knedlíčky
Pravá houbařská sezóna začíná sice až v létě, ale proč si nedopřát už teď zimní houbovou polévku z žampionů, které jsou u nás běžně k dostání po celý rok. Teplý krém je vydatný a zahřeje nejen
v chladných dnech.
Budeme potřebovat
- 400 g hub (hříbky, žampiony nebo podobné druhy hub)
- 1 cibule
- 50 g másla
- Olej
- 2 lžíce hladké mouky
- 600 ml vývaru
- 250 ml 30% smetany
- Sůl
- Pepř
- 1 lžička drceného kmínu
- Hladkolistá petržel
- 1 šalotka
- 25 g másla
- 2 lžíce smetany
- 1 rohlík
- 1 vejce
- 50 g eidamu v celku
- 2 plátky šunky
- Lžička nasekané petržele
- Muškátový oříšek
- 2 lžíce strouhanky
Postup přípravy
- Houby očistěte a nakrájejte na čtvrtky.
- Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Nechte ji zesklovatět na rozpuštěném másle, do kterého vmíchejte trochu oleje.
- Do hrnce přidejte houby, kmín a vše orestujte.
- Zaprašte houby moukou, promíchejte a po chvilce vlijte do hrnce vývar.
- Osolte, opepřete a vařte asi 20 minut. Poté vše rozmixujte.
- Do rozmixované polévky přidejte smetanu a ještě 10 minut provařte.
- Vmíchejte nasekanou petržel.
- Připravte knedlíčky: šalotku oloupejte, nasekejte nadrobno a osmahněte na rozpuštěném másle.
- Rohlík nakrájejte nadrobno a zalijte ho smetanou a rozšlehaným vejcem.
- Nastrouhejte sýr a šunku nakrájejte na malé kousky. Vše vmíchejte k rohlíku.
- Osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek a přidejte nasekanou petržel.
- Vmíchejte strouhanku a nechte těsto pár minut odstát. V případě potřeby jej můžete naředit smetanou, nebo zahustit další strouhankou.
- Z těsta tvarujte knedlíčky a ty 3–5 minut provařte ve vroucí vodě. Poté je podávejte v krémové polévce.
Houbový krém s knedlíčky? Že jste ještě tuto kombinaci nevyzkoušeli? Teď je ta správná chvíle. Houbové aroma a kuřecí vývar k sobě perfektně ladí. Sýrovo-šunkové knedlíčky jsou pak pomyslnou třešinkou polévky.
4 porce, 40 min., náročnost střední
Tento návod dodala AkademieKvality.cz