Krémová kuřecí polévka
Pokud si chcete dát něco dobrého na zahřátí, tak jedině misku horké krémové polévky z kuřecího masa a bílého vína. Tomu prostě nemůžete odolat. Ozdobte si jednotlivé porce jedlými květy a zima bude rázem pryč.
Budeme potřebovat
- 1 kg kuřecích stehen
- 350 ml suchého bílého vína
- 2 cibule
- 4 řapíkaté celery
- 2 petržele
- 1 pórek (bílou část)
- Snítka tymiánu
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 45 g hladké mouky
- 300 ml smetany ke šlehání
- Sůl
- Pepř
- Olej
Postup přípravy
- Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté stehna osolte a opepřete.
- V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm osmahněte dozlatova.
- Zlatavé maso podlijte bílým vínem a to nechte prudce svařit, aby se vypařil alkohol.
- Přidejte asi 1,5 l vody a vložte na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu.
- Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vše osolte.
- Polévku přiveďte k varu a vařte asi 50 minut.
- Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření.
- Maso oberte a asi 150–200 g vraťte do polévky. Vše rozmixujte tyčovým mixerem.
- Smetanu vyšlehejte s moukou a poté ji zamíchejte do polévky.
- Přiveďte polévku k varu a vařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky vytvořily kousky, můžete polévku ještě rozmixovat.
- Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do polévky. Poté můžete podávat s čerstvými lístky tymiánu.
TIP: Polévka je nevýrazné barvy, a proto můžete jednotlivé porce oživit barevnými jedlými květy.