Rybí polévka – klasika, která nemůže u štědrovečerní večeře chybět. S projektem Zrozeno v EU vám přinášíme netradiční recept na tento pokrm.
Na rybí vývar budeme potřebovat:
- 500g odřezků z ryby (může být pstruh, kapr, štika, nebo mix)
- 1 veliká cibule
- 1 svazek petrželové natě
- 2 mrkve
- 2 petržel
- 1 celer
- Nové koření
- Pepř
- Sůl
- 1,5 litru vařící vody
Příprava vývaru je velice jednoduchá. Mrkev, petržel, cibuli a celer oloupeme a rozkrojíme. Takto připravenou zeleninu dáme do hrnce, zalejeme vařící vodou, přidáme koření, petrželovou nať a odřezky z ryb. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme minimálně hodinu. Čím déle, tím lépe. Následně vývar přecedíme. Takto připravený vývar můžeme dále použít, nebo jej zamrazit.
Sytá rybí polévka
- 2 bílé cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 200g mrkve
- 200g celeru
- 100g petržele
- 200ml rajčatového protlaku
- Litr rybího vývaru
- Půl lžičky uzené papriky
- Půl lžičky mletého kmínu
- Sůl
- Bobkový list
- 500g rybího masa (pstruh, kapr, štika, mix…)
- Čerstvý koriandr
Cibuly a česnek nakrájíme na kostičky a orestujeme na rozpáleném oleji. Mrkev, petržel a celer nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k cibuli. Zeleninu posypeme mletou paprikou a kmínem a chvíli restujeme.
K zelenině přidáme rajčatový protlak, rybí vývar a ryby nakrájené na větší kostky. Pokud se vám zdá polévka příliš hustá, můžeme podlít ještě více vývarem. Vše promícháme, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a vaříme zhruba 30 minut, dokud zelenina úplně nezměkne.
Jakmile je polévka hotová, vyndáme bobkový list a servírujeme. Před podáváním posypeme polévku nasekaným koriandrem
Více informací na: www.zrozeno.eu