Rybí polévka – klasika, která nemůže u štědrovečerní večeře chybět. S projektem Zrozeno v EU vám přinášíme netradiční recept na tento pokrm. 

Na rybí vývar budeme potřebovat:

  • 500g odřezků z ryby (může být pstruh, kapr, štika, nebo mix)
  • 1 veliká cibule
  • 1 svazek petrželové natě
  • 2 mrkve
  • 2 petržel
  • 1 celer
  • Nové koření
  • Pepř
  • Sůl
  • 1,5 litru vařící vody

Příprava vývaru je velice jednoduchá. Mrkev, petržel, cibuli a celer oloupeme a rozkrojíme. Takto připravenou zeleninu dáme do hrnce, zalejeme vařící vodou, přidáme koření, petrželovou nať a odřezky z ryb. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme minimálně hodinu. Čím déle, tím lépe. Následně vývar přecedíme. Takto připravený vývar můžeme dále použít, nebo jej zamrazit.

Sytá rybí polévka

  • 2 bílé cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 200g mrkve
  • 200g celeru
  • 100g petržele
  • 200ml rajčatového protlaku
  • Litr rybího vývaru
  • Půl lžičky uzené papriky
  • Půl lžičky mletého kmínu
  • Sůl
  • Bobkový list
  • 500g rybího masa (pstruh, kapr, štika, mix…)
  • Čerstvý koriandr

Cibuly a česnek nakrájíme na kostičky a orestujeme na rozpáleném oleji. Mrkev, petržel a celer nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k cibuli. Zeleninu posypeme mletou paprikou a kmínem a chvíli restujeme.  

K zelenině přidáme rajčatový protlak, rybí vývar a ryby nakrájené na větší kostky. Pokud se vám zdá polévka příliš hustá, můžeme podlít ještě více vývarem. Vše promícháme, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a vaříme zhruba 30 minut, dokud zelenina úplně nezměkne.

Jakmile je polévka hotová, vyndáme bobkový list a servírujeme. Před podáváním posypeme polévku nasekaným koriandrem

Více informací na: www.zrozeno.eu