Bez čeho se neobejde žádný pokrm? Přece bez lahodného nápoje. Ten, který jsme si pro vás připravili, ocení nejen dospělí, ale také děti. Jedná se totiž o nealkoholický osvěžující drink. Bylinkový sirup z čerstvých květů levandule jemně doplňuje kyselejší chuť citronů. Neobsahuje žádná barviva ani dochucovadla. Hovoříme o levandulovém sirupu od Martiny Koníčkové ze Středočeského kraje. Jeho kvalita a chuť mu dokonce vynesly ocenění Regionální potravina. Máte tak jistotu, že tento sirup bude patřit k těm nejlepším, které si můžete během svého pikniku dopřát.
Počet porcí: 4 porce (1 porce je 0,3 l)
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *
Ingredience:
2 celé citrony
100 g cukru krystal
200 ml levandulového sirupu
10 stonků čerstvé máty
8 stonků čerstvé levandule
dle potřeby perlivá voda
Na led:
4 stonky čerstvé levandule
1 citron
10 lístků máty
voda
Postup:
- Umyté citrony nakrájíme i s kůrou na měsíčky a dáme do džbánu. Přidáme cukr, mátu a vše důkladně rozmačkáme. Přidáme levandulový sirup, sodovku a promícháme.
- Dle chuti přidáme citron nebo cukr.
- Do „levandulovky“ přidáme kostky ledu a dozdobíme čerstvou levandulí a mátou.
- Opláchnuté citrony nakrájíme na malé kostičky, stonky levandule natrháme na kousky a dáme do formiček na led. Zalijeme vodou a dáme zamrazit. Lze použít i lístky máty.