Bez čeho se neobejde žádný pokrm? Přece bez lahodného nápoje. Ten, který jsme si pro vás připravili, ocení nejen dospělí, ale také děti. Jedná se totiž o nealkoholický osvěžující drink. Bylinkový sirup z čerstvých květů levandule jemně doplňuje kyselejší chuť citronů. Neobsahuje žádná barviva ani dochucovadla. Hovoříme o levandulovém sirupu od Martiny Koníčkové ze Středočeského kraje. Jeho kvalita a chuť mu dokonce vynesly ocenění Regionální potravina. Máte tak jistotu, že tento sirup bude patřit k těm nejlepším, které si můžete během svého pikniku dopřát.

Počet porcí: 4 porce (1 porce je 0,3 l)

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: *

Ingredience:

2 celé citrony

100 g cukru krystal

200 ml levandulového sirupu

10 stonků čerstvé máty

8 stonků čerstvé levandule

dle potřeby perlivá voda

 

Na led:

4 stonky čerstvé levandule

1 citron

10 lístků máty

voda

 

Postup:

  1. Umyté citrony nakrájíme i s kůrou na měsíčky a dáme do džbánu. Přidáme cukr, mátu a vše důkladně rozmačkáme. Přidáme levandulový sirup, sodovku a promícháme.
  2. Dle chuti přidáme citron nebo cukr.
  3. Do „levandulovky“ přidáme kostky ledu a dozdobíme čerstvou levandulí a mátou.
  4. Opláchnuté citrony nakrájíme na malé kostičky, stonky levandule natrháme na kousky a dáme do formiček na led. Zalijeme vodou a dáme zamrazit. Lze použít i lístky máty.