Organizace Connectivity Standards Alliance (CSA) oficiálně představila nový sjednocující standard konektivity Matter, který slibuje bezproblémovou komunikaci pro zařízení chytré domácnosti bez ohledu na platformu a výrobce. Cílem protokolu je snížení fragmentace trhu a sjednocení ekosystémů internetu věcí. K podpoře protokolu se jako jedna z prvních společností připojila značka TP-Link.

Nekompatibilita mezi zařízeními chytré domácnosti a nutnost mít pro každého výrobce samostatnou aplikaci pro ovládání je pro mnohé uživatele velkou bariérou v rozšiřování jejích domácího ekosystému. Se standardem Matter dojde k odstranění této překážky. Certifikované produkty různých značek budou spolu bezproblémově komunikovat bez ohledu na platformu a prostřednictvím jedné aplikace, kterou si vybere uživatel.

Společnost TP-Link chystá aktualizaci svých aplikací Tapo a Kasa, do kterých se jednoduše integrují všechna zařízení se standardem Matter. I když se jedná o standard pouze v rámci lokální sítě (LAN), takže nepodporuje vzdálené ovládání zařízení, chytrá aplikace Tapo i Kasa řeší tento problém svými standardními funkcemi dálkového ovládání přes internet. Prozatím bude tato možnost dostupná pouze pro produkty Tapo a Kasa.

Zákazníci v České republice se produktů se standardem Matter dočkají již v prvním čtvrtletí roku 2023. Nové huby s podporou Matter Control lze využívat k ovládání všech zařízení podporujících Matter. Po aktualizaci firmwaru bude tento protokol podporovat i nový chytrý IoT hub Tapo H100M a díky tomu i všechna stávající čidla a senzory – T100, T110, S200B, S210, S220 a samozřejmě i další v budoucnu dostupné produkty jako například senzory teploty a úniku vody. Pro produkty bez možnosti aktualizace, jako jsou například zásuvky, budou na začátku příštího roku představeny náhrady v podobě nových modelů P100M a P110M.

 

Produkty TP-Link půjde velmi jednoduše do ekosystému Matter zapojit. Uživatel v aplikaci Tapo naskenuje pomocí chytrého telefonu dodaný QR kód a zařízení s podporou standardu Matter se automaticky nakonfiguruje a připojí.

Více informací a seznam chystaných produktů Tapo a Kasa se standardem Matter naleznete zde: https://www.tp-link.com/cz/technology/matter/