Hovězí vývar s domácimi těstovinami
Vývar servírujeme horký v hlubokém talíři nebo misce, se zeleninou, masem, těstovinami a posypaný čerstvou zelenou petrželkou.
Budeme potřebovat
- 500 g i více kvalitního hovězího masa (hřbet nožičky, hrudí, maso z krku nebo plec, oháňka, případně morkové kosti)
- 1 cibule
- 100 g celeru (1/4 celeru)
- 100 g mrkve (2 střední mrkve)
- 100 g petržele
- 1/2 pórku
- Koření: několik kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list
- 1 stroužek česnek
- Sůl
Postup přípravy
- Hovězí maso opláchneme, naklepeme a rozkrájíme na větší kusy. Vložíme do hrnce s asi 2 litry studené vody a přivedeme k varu.
- Přidáme koření i zeleninu (můžeme ji předem osmahnout), přiklopíme pokličkou. Poklička ale neuzavírá hrnec neprodyšně; polévka potřebuje škvírku k dýchání.
- Vše necháme nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem, tzv. táhnout (vývar pak bude méně kalný).
- Během vaření hlídáme vývar, aby zůstal čistý a sbíráme vznikající pěnu naběračkou. Vývar scedíme co nejhustším sítkem, případně cedník vyložíme utěrkou předtím vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou. Tak získá tu správnou propustnost.
- Jako vložku do vývaru, si uvaříme domácí těstoviny (recept najdete v kategorii těstoviny). Nasekáme si zelenou petrželku. Zeleninu a maso si nakrájíme na menší kousky.
Tomu, aby byl vývar kalný, zabráníme mimo jiné tím, že pokud musíme dolévat vodu, tak vždy použijeme jen vodu vařící.
TIPY: Zbylý vývar můžeme uchovat po částečném odvaření a následném zmrazením v kostkovém tvořítku na led. Získáme výborný domácí masox. Morkové kosti můžeme před vaření zbavit morku. Polévka pak bude méně mastná.
Tento recept dodal web varenijeumeni.cz