Tradice papírových knih přináší něco magického – vůni každého listu. Samozřejmě nemám nic proti papírovým verzím, sám je občas s radostí čtu, ale v poslední době jsem si poměrně dost oblíbil knihy elektronické. Je zbytečné je vyzvedávat k nebesům nebo jimi naopak opovrhovat, protože každý má rád něco jiného. Krásně už na mém webu zhodnotil výhody e-knih Martin Koláček ve svém rozhovoru. Každopádně pro mě, a možná i řadu z vás, kteří píší do šuplíku, otevírají e-knihy jisté možnosti, kterých by byla škoda nevyužít…

Možnost se ukázat

Tak především – ten kdo chce – může vzít pár svých souborů, vytvořit obálku, udělat korekturu a vydat prostou elektronickou knihu. Nabízí se několik variant. Já jsem svou první publikaci Nataša vydal u společnosti Mafra – ti o Natašu projevili zájem a celkem se prodávala. V době, kdy mi s nimi končila smlouva, jsem zároveň dokončoval práce na své nové knížce První poločas. Já už jsem věděl, že s vydavatelstvím pro teď pokračovat nechci a spíše bych raději šel svou cestou.

Na vlastní triko

Vydat digitální publikaci není nic složitého – buď uzavřete smlouvu s nějakou společností, nebo si knihu umístíte na svůj web či někam na uložiště. Zde se ale rýsuje jistá nevýhoda. Jeden člověk mi napsal, že právě viděl reklamy na Natašu – ano, taky jsem je viděl – obstarával to vydavatel. Pokud půjdete svou cestou, nikdo vás propagovat už nebude.

Je i možnost přispět kartou, ale tuto možnost nikdo nevyužívá - dominují platby převodem.

V mém systému to funguje velice jednoduše; na webu www.matson2.webnode.cz si aktuálně můžete vybrat mezi dvěma knížkami – Natašou a Prvním poločasem. Po zvolení přejdete na stránku s kratičkým formulářem, kde vyplníte své jméno, příjmení a emailovou adresu – pro statistické účely a děkovný email. Každý čtenář má možnost zaplatit, ale to klidně může vynechat.

Zaplať, ale jen pokud se ti knížka líbí

Takto bych si to přál, aby to bylo. Nejsem nadšený z plateb, které si nezasloužím. Jsem raději, když čtenář využije čísla účtu v publikaci, ale až po jejím přečtení. Než jsem si tento způsob spustil, zjistil jsem právní a technické aspekty. Jestli vás zajímají, napište si o ně. Třeba sepíšu článek, který poradí více lidem, aby si mohli prodávat své e-knihy zcela podle sebe a být vlastním pánem svých e-knih…

Moje-knihy za dobrovolnou cenu. Stáhněte a jen když se Vám četba bude líbit, zaplatíte. Tohle je fér přístup, ne?